Hoidot

Mobilisoiva hieronta

Mobilisoivalla hieronnalla lisätään hoidettavan nivelen liikkuvuutta ja helpotetaan kipua. Niveltä ympäröiviä lihaksia ja kudoksia saadaan myös rentoutettua paremmin, kun hieronnassa käytetään apuna nivelten normaalia liikettä. Mobilisoivaa hierontaa voidaan käyttää niin raajanivelissä kuin selkärangan nivelissäkin. Hoito on asiakkaalle turvallista eikä sen tulisi tuntua kivuliaalta. Mobilisaatio parantaa myös lihasten ja kudosten kimmoisuutta, elastisuutta, sekä kohentaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Mobilisoivassa hieronnassa tulee esille hieronnan ja jäsenkorjauksen parhaat hoidolliset vaikutukset.
Hoitotilanteeseen sisältyy aina asiakkaan tutkiminen, sekä ohjaus ja neuvonta, jossa asiakasta ohjataan ylläpitämään nivelen kuntoa omatoimisesti.

Jäsenkorjaus

Hoitomuotona käytän jäsenkorjausta, joka perustuu asiakkaan oman kehonliikkeen mobilisoivaan vaikutukseen. Hoito-otteet ovat pehmeitä ja kehon lihaksien myötäisiä, jolloin ote ei koske ja kaikki otteet pyritään ottamaan asiakkaan tuntemuksia kunnioittaen. Pyrin hoitaessani siihen, että näen ihmisen kokonaisuutena. Siksi onkin tärkeää ennen hoidon aloittamista katsoa kehossa olevat tasapainotekijöiden virheasennot ja selvittää mistä ne mahdollisesti johtuvat.

Kokohoidossa edetään jaloista päähän saakka ja korjataan virheasennot mikäli asiakkaalla on poikkeamia tasapainotekijöissä. Virheasentojen korjaamisen lisäksi lisätään liikkuvuutta nivelissä ja avataan sidekudosta lihasten myötäisesti. Näin kudosnesteen kierto ja verenkierto pääsee normalisoitumaan ja estetään turvotusta esim. jaloissa ja nilkoissa. Lihaksien käsittely on myös tarpeen, sillä esimerkiksi selässä olevat lihaskireydet voivat estää selkänikamien virheasentojen korjaantumisen.

Jäsenkorjauksella olen saanut hyviä tuloksia

 • jalkojen mittaeron korjauksessa
 • nilkkojen virheasennoissa
 • polven nivelien virheasennoissa
 • lantioseudun virheasennoissa
 • iskiaksessa ja alaraajojen hermopinteissä
 • selän alueen kiputiloissa ja nikamalukkojen avauksessa
 • skolioosissa
 • käsien hermopinnevaivoissa (esim. tennis- ja golfkyynärpää)
 • olkapään vaivoissa(esim. jäätynyt olkapää ja kiertäjäkalvosimen ongelmat)
 • niska- ja hartiaseudun kiputiloissa
 • leukanivelten virheasennoissa

Hoidon jälkeen olisi hyvä muistaa juoda riittävästi, jotta käsittelyssä liikkeelle lähteneet kuona-aineet pääsevät poistumaan kehosta. On myös hyväksi kolmen vuorokauden ajan keventää fyysistä rasitusta jos se on mahdollista.
Kovien löylyjen ottoa tulisi välttää 2 – 3 päivää hoidon jälkeen. Lihakset voivat käsittelyn jälkeen kuumasta kiristyä ja aiheuttaa myös nikamiin takaisin lukkotiloja herkemmin.

Hoitotuloksen pysyvyyden kannalta suosittelen kolmen hoitokerran sarjaa vaikka noin 1 – 2 viikon välein parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Ihmistä voisin verrata sipuliin, jota kuoritaan kerros kerrokselta. Tarkoitan tällä sitä, että jos yritän syvimpään kerrokseen ensimmäisellä kerralla niin hoito voi olla hyvinkin kivuliasta ja asiakas on varmasti kipeämpi kuin hoitoon tullessaan. Jos hoidossa edetään hitaasti kuunnellen kehoa ja sidekudosta tuottamatta sille kudosvaurioita liian kovalla käsittelyllä, päästään tulokseen, joka miellyttää niin asiakasta kuin hoitajaakin.

Hoitoja voi myös jatkaa ylläpitävinä asiakkaan tilanteesta ja mahdollisesta jatkuvasta rasituksesta riippuen vaikkapa kerran kuussa.

Jäsenkorjauskoulutusta olen saanut: Mestariparantaja Pentti Penttilän kursseilla Kaustisella ja Mestariparantaja Olavi Mäkelän opin mukaisen Kalevalaisen jäsenkorjauksen kolmivuotisesta jäsenkorjaajan koulutuksesta, josta olen valmistunut Kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi 6.10.2013.
Olen käynyt Kannuksessa Perinteisen jäsenkorjaajan Leila Kattilakosken järjestämissä täydennyskoulutuksissa 3/2014,  3/2015,  8/2016  ja  3/2017.

Energiahoito

Energiahoidossa eli kansanomaisemmin käsillä parantamisessa välitetään positiivista parantavaa energiaa hoidettavaan kohteeseen.

Mitä energia on?

Se on luonnossa ja maailmankaikkeudessa olevaa positiivista ja hoitavaa voimaa jota on kaikkialla.

On helpompi kertoa miltä energiahoito tuntuu, se tuntuu usein lämpönä käsien alla jopa kuumana siinä paikassa missä hoitaja pitää käsiään. Tunne voi tulla myös johonkin muuhun paikkaan kuin siihen missä hoitajan kädet ovat ja se kertoo lähinnä siitä, että siinä kohtaa on hoidettavaa.

Joillakin ihmisillä tunne hoidosta voi myös tulla kylmänä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että hoidettavassa olisi jotakin negatiivista, vaan ihminen voi olla tosi tukkeessa ja kun energiakanavat aukeavat niin kylmä poistuu kehosta.

Kenelle energiahoidosta voisi olla apua?

 • stressistä kärsiville rentoutus hoitona
 • syöpäpotilaille tukihoitona sillä syöpäpotilasta ei voi hieroa eikä jäsenkorjata
 • itsensä hemmottelijoille jotka haluavat rentoutua arjen rutiineista
 • ihmisille jotka haluavat purkaa jotakin tunnepuolen traumaa tai mieltä painavaa asiaa
 • eläimille esim. kissoille, koirille ja hevosille

Voiko energiahoito olla vaarallista?

Ei voi, energiahoito tekee ihmiselle ja eläimelle vain sen mikä hänelle on tarpeen eikä siten vahingoita hoidettavaa millään muotoa. Hoitajalla pitää aina kuitenkin olla lupa hoidettavalta, että hän saa hoitaa.

Mistä olet saanut oppisi tähän hoitoon?

Olen opiskellut Energiahoitoa Suomen Kansanparantajaseura ry:n kursseilla 1996 – 2006 ja olen toiminut myös energiahoidon kouluttajana. Opettajanani on ollut nyt jo edesmennyt kansanparantaja Veijo Kiiskinen Enosta. Hän opetti minulle perinteisen suomalaisen energiahoito- tavan.

Äänelläparantaminen

Äänellä eli laululla parantamisessa asiakas ohjataan kuuntelemaan ääntä tai laulua kun käsitellään esimerkiksi jotakin kipeää paikkaa tai tehdään energiahoitoa.

Äänet tai laulut saattavat nostaa asiakkaan mieleen erilaisia muistoja ja purkaa siten tunnelukkoja ja kehon kiputiloja. Monesti asiakas lähteekin hoidosta mieli vähän keveämpänä.

Äänellä parantamista käytän usein myös jäsenkorjauksessa korjatessani jotakin kipeää paikkaa, silloin asiakas keskittyy kuuntelemaan laulua eikä kehon kiputuntemusta. Musikaalisena ihmisenä oivalsin tämän kerran seuratessani jo edesmenneen  kolleegani Heikki Mäkikahman työskentelyä jäsenkorjauskurssilla. Kipeän paikan tullessa kohdalle, Heikki alkoi laulamaan pohjalaista kansansävelmää jota asiakas keskittyi kuuntelemaan ja unohti kipunsa.

Kivunhallinta

Teen nykyään myös kivunhallintaa akupuikoilla, oppia olen siihen saanut Suomen Kansanparantajaseura ry:n kursseilta. Kivunhallinnassa etsitään kipeitä pisteitä esimerkiksi kädestä ja painamalla niitä puikolla, saadaan kipu helpottamaan painettavalta alueelta. Näin voidaan edetä vaikka koko käsi piste, pisteeltä edeten aivan sormenpäihin asti.

Kinesioteippaus ja teipin perusominaisuudet

Ominaisuudet voivat vaihdella teippimerkeistä riippuen

 • Elastinen teippi (130-140% venyvyys pituussuunnassa)
 • Kinesioteipissä on ihon pintakerroksen elastisuus ja paksuus
 • Pintakerros puuvillainen (100%)
 • Liimapinta lateksiton (akryylipohjainen)
 • Teippaus kestää iholla 3 pv – jopa 2-3 vko
 • Allergisoimaton (ei päde kaikkien teippivalmistajien tuotteisiin)
 • Läpäisee hien, kestää suihkun ja saunan
 • Käytän teippaustekniikkana MTC Basic koulutuksen mukaista teippaustekniikkaa ja cure teippejä
 • Lähtökohtaisesti kinesioteippauksella ei rajoiteta nivelen liikkuvuutta

Kinesioteippaus

Lievitystä kipuun ja helpotusta liikkeeseen. Kinesioteippaus on monikäyttöinen teippausmenetelmä esimerkiksi erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön tai neurologisten ongelmien hoidon tai kuntoutuksen osana.

Kinesioteippauksen käyttöaiheita voivat olla esimerkiksi:

Alaraajan alueella:ACL / MCL / LCL -ongelmat (risti- ja sivusiteet)
Anterior knee pain ja muut polven kiputilat
Kondromalasia
Quadriceps femoris (reisilihas) venähdys / osittainen repeämä
Varvaskramppi
Nilkan nyrjähdys
Meniscin (kierukka) repeämä (pieni)
Polven nivelrikko
Pohjekramppi
Plantaarifaskiitti
(Tulehtunut) vaivaisenluu
Hamstring-lihasten venähdys / osittainen repeämä
Piriformis-syndrooma
Osgood-Schlatter (OSD)
Juoksijan tai hyppääjän polvi
Akillesjänteen ongelmat
Shin splints (penikkatauti)Rangan alueella:Alaselän kipu / venähdys
SI-nivelen kipu / venähdys
Whiplash (niskan retkahdusvamma)
Torticollis (kierokaula)
Välilevytyrä
Iskias
Yläraajan alueella:Frozen shoulder (jäätynyt olkapää)
Olkapään impingement (ahtauma)
Olkapään subluksaatio (osittainen sijoiltaanmeno)
Rotator cuff -repeämä
Erilaiset olkanivel- / hartiarenkaan alueen ongelmat
Tenniskyynärpää / golfkyynärpää
Trigger finger (napsusormi)
Thoracic outlet syndrome (TOS)
de Quervainin -tauti (peukalon jännetupen tulehdus)Muita / yleisluontoisia:Jännetulehdukset
Lihasvenähdykset, pienet revähdykset
Post-operatiivinen / traumaattinen ödeema (turvotus)
Lymfaattinen turvotus
Bellin pareesi (kasvohalvaus)
Päänsärky (migreeni)
Päänsärky (tensio)